İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI

İsim Değiştirme

İnsanlar kendilerini tanıtırken ve başkalarıyla iletişim kurarken adlarını ve soyadlarını kullanırlar. Herkes adını gururla taşımak ve söyleyebilmek ister. Bazı ebeveynler çok fazla düşünmeden, hatta ne yaptıklarını bilmeden isim seçerler. Bu durum bireyler için olumsuz geri bildirimler yaratabilir ve zor bir yaşam sürmelerine neden olabilir. Sahneye çıkan birçok sanatçı, gerçek isimleriyle tanınmamak için soyadlarını veya adlarını değiştirmiştir. İsimlerin insanlar üzerinde büyük bir etkisi olabilir. İsim değişiklikleri ancak haklı gerekçelere dayanıyorsa yapılabilir. Bu makale, isim ve soyadı değişiklikleri ile ilgili tüm sorularınıza cevap vermektedir. Lütfen isim değişikliği ile ilgili sorularınızı aşağıdaki bölümde sorunuz. Diğer hukuki sorularınız için Avukata Sor bölümünü de kullanabilirsiniz.

İsim Değişikliği Davası

Yüksek Mahkeme kararları, haklı bir nedenin yasal gerekçesini ortaya çıkarmak için kullanılabilir. Bazı örnekler

  • Birinin adı komik
  • Suçlularla veya kötü olaylarla ilişkilendirilen isimler
  • Toplumdaki ahlaki standartları ihlal eden isimler
  • Kimlik kartınızda sadece isminiz yazmıyor.
  • Telaffuzu zor.

İsim değişikliği için dava açmanızın tek nedeni bu kriterleri karşılıyor olmanızdır. Yargıtay Kararlarında bu örnekler haklı nedeni açıklamak için kullanılmaktadır. Uygulamada, bir kişi ismini beğenmediği için keyfi olarak değiştirebilir. Mevcut isminize ikinci bir isim ekleyebilirsiniz. Birden fazla isim kullanıyorsanız bunlardan birine karşı dava açabilirsiniz.

İsim Değişikliği Davası

Soyadını değiştirmek isteyen herkesin bir nedene ihtiyacı vardır. Soyadını değiştirmek isteyen kişi tarafından iyi bir neden gösterilmezse mahkeme talebi kabul etmeyecektir. İşte soyadınızı değiştirmek için bazı iyi nedenler:

  • Din değişikliği
  • Kariyerinize zarar verebilecek bir isim seçmeniz gereken bir şey değildir. Bir avukatın soyadı “Güvenilmez” olabilir.
  • Alay edilmenin olumsuz bir çağrışımı
  • Ulusal kültür, gelenek ve göreneklerle bağdaşmayan
  • Davacının babasıyla kişisel bağının veya babasına karşı maneviyatının olmaması.

Haklı nedenler sınırlı olmak zorunda değildir. Bu durumlarda, mahkeme soyadınızı değiştirmek için geçerli bir neden olduğunu kabul edebilir.

Soyadımı değiştirebilir miyim?

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 11. maddesi 24/12/2022 tarihine kadar sadece belirli hallerde soyadı ve ad değişikliğine izin vermektedir.

  • Yazım ve baskı hataları
  • İsim veya soyadının genel ahlaka aykırı olması
  • Saçma bir isim veya soyadı seçtiniz
  • Bir klan, kabile, ırk veya ulusun adı genellikle bir makamın soyadı olarak kullanılır.

Bu durumlardan herhangi birinde isminizin düzeltilmesini yerel Nüfus Müdürlüğünden talep edebilirsiniz. Kendi isimlerinizi değiştiremezsiniz. Mahkeme kararı olmadan yeni bir kimliğe isim ekleyemezsiniz.

İsmimi e-devlet üzerinden değiştirebilir miyim?

Boşandıysanız veya evlendiyseniz adınızı değiştirebilirsiniz.

  • Eski soyadını koruyabilir ve eşinin adını yeni adı olarak kullanabilir.
  • Sadece eşinin adını ve eski soyadını kullanabilir.
  • İzin verildiği takdirde eski ve boşandığı soyadlarını birleştirebilir.
  • Eş sadece evlenmeden önceki soyadını kullanabilir.

Çocuğun farklı bir isme sahip olması mümkün müdür?

Velayeti elinde bulunduran ebeveyn dava açarak çocuğunun ismini değiştirebilir. Çocuk evlilik süresince her iki ebeveynin de velayetindedir. Bu durumda ebeveynlerden biri tek başına dava açamaz. Çocuğun velayetine sahip olan anne veya baba, boşanmadan sonra isim değişikliği davası açabilir. Bebeğin adının değiştirilmesi için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bu makale babalık ve boşanma davaları hakkında bilgi vermektedir.

İsim değiştirme mahkemesi bu davada görevli ve yetkili olan mahkemedir.

Davacının yaşadığı ilçedeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde isim değişikliği talep edilebilir. Mahkeme ismin değiştirilmesi gerektiğine karar verirse, kimlik kartı da değiştirilebilir.

İsim değişikliği davası için bir son başvuru tarihi vardır.

İsim değişikliği davası süreyle sınırlı değildir. Davayı açan kişi için herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre yoktur.

Nüfus kayıt düzeltme davası ile isim değişikliği davası arasındaki fark nedir?

Nüfus kayıt düzeltme davasında davacı, nüfus kaydındaki yanlış bilgilerin düzeltilmesini talep eder. İsim değişikliği davası ile soyadı değişikliği davası arasında farklar vardır. Talep edilen sadece ad ve soyadıdır.

İsim değişikliği ve soyadı değişikliği ne kadar?

isim değiştirme avukat ücreti

2020’de açılan bir isim değişikliği davasında, davanın başlaması için toplam 366,60 Tl ödenir. Harç ve masraflar dahildir. Dava ilan aşamasına geldiğinde ise ortalama 100 TL ödeniyor. Dolayısıyla bir isim değiştirmenin 466,60 Türk Lirasına mal olduğunu söylemek mümkün. Çoğu durumda, bir isim değişikliği davası için avukatlık ücreti 3000 – 5000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Elektronik tahsilat sistemi, avukatların vekalet ücretini ve dava masrafını dokuz taksite bölmesine olanak tanır.

Bir isim değişikliği davasının sonuçlanması ne kadar sürer?

Adalet Bakanlığı isim değişikliği davası için 255 günlük bir süre sınırı belirlemiştir. Prosedür doğru şekilde takip edilirse dava çok daha kısa sürede sonuçlanabilir.

Avukatım olmadan ismimi değiştirebilir miyim?

Herhangi bir hukuk davası bir avukat tarafından yürütülmek zorunda değildir. Bu iyi bir fikir değildir. Birçok dava usul hataları nedeniyle başarısız olmaktadır. Davanızın doğru bir şekilde ele alındığından emin olmak için bir isim değiştirme avukatından hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

Author'dan Daha Fazla:

+ There are no comments

Add yours