Kripto yasal mı? Bu hepimizin para piyasaları hakkında sorduğu bir soru. Her şey kripto para ile ilgili. Para piyasasının kripto para birimleri tarafından devrim yaratması gerekiyor. Kripto para birimleri: yepyeni bir çağın şafağı mı yoksa en son aldatmaca mı? Yasal kripto para birimleri var mı? Kripto para ticareti yapmak yasal mı? Kripto para madenciliği yasal mı? Bugün her ölçekten birçok yatırımcı bu sorunun yanıtını bilmek istiyor.
Kripto para birimleri günlük hayatımızda önemli bir rol oynuyor. Vatandaşlar bu yeni para birimiyle nasıl davranacaklarından henüz emin değiller. Bu yazımızda en sık sorulan sorulardan bazılarını yanıtladık.
Kripto Para Yasal mı?
Kripto para birimleri, somut değerleri açısından emtia veya menkul kıymetlerle karşılaştırılabilir. Elektronik para olarak sınıflandırılabilirler mi? Ülkemizde çok yakın zamana kadar bu konuda herhangi bir kanun yoktu. “Kripto Varlıkların Ödemelerde Kullanılamayacağına Dair Yönetmelik “in 16 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte 3. maddenin 1. fıkrasında tanımlanan “kripto varlık” tanımı mevzuata eklendi. Bu tanım kripto parayı maddi olmayan, dijital olarak üretilen, saklanan ve dağıtılan bir varlık olarak tanımlamaktadır. Fiat para biriminden başka bir şekilde sınıflandırılamaz. Bu tanım, kripto para biriminin bileşenlerinin ve tanımının ilk yasal tanımıdır.
Ayrıca, aynı Yönetmeliğin 3. Maddesinin 2. ve 3. fıkraları, kripto varlıkların yanlışlıkla veya doğrudan ödemelerde kullanılamayacağını zorunlu kılmaktadır. Kripto varlıkların doğrudan veya yanlışlıkla ödemelerde kullanılması için hizmet sunmak yasa dışıdır. Bu düzenleme yasal bir çerçeve oluşturmakta ve kripto paraların dokunulamayacak bir varlık olduğunu vurgulamaktadır. Yukarıdaki yönetmelik ayrıca kripto paranın ödeme gibi herhangi bir işlem türünde kullanılamayacağını söylüyor.
Kripto para satın almak ve satmak yasal mı?
Ödeme olarak kullanamayacağımıza göre kripto para satın almak ve satmak yasal mı? 4. madde çok fazla kafa karışıklığına neden oldu. Günlük hayatta ve sosyal medyada bu düzenlemeler kripto para alım satımının yasaklandığı şeklinde yorumlanıyor. Bu gerçekten doğru mu? Böyle bir yasağın olmadığı düzenlemelerden açıkça anlaşılmaktadır. Bu yönetmelik ve Ödeme Hizmetleri Kanunu, kripto varlıkların ticaretini yapan kuruluşlara özel herhangi bir düzenleme içermemektedir.
Yatırımcıların bu konuda endişelenmesine gerek yok. Yatırımcılar bu düzenleme ile mağdur edilmeyecektir. Bu kanun, elektronik para transferi ile ödeme kuruluşları ve elektronik para şirketlerinin bu alandaki aracılıklarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen bir kanundur. Düzenleme elektronik şirketleri hedef alıyor. Kripto para alım satım platformlarına ve bunları kullanan yatırımcılara herhangi bir kısıtlama veya yasak getirmiyor.
Kripto Para Yasası çıkacak mı?
Kripto paraların tamamen yeni bir olgu olduğunu belirtmiştik. Fiili olarak ülkemizin ve diğer ülkelerin yasal düzenlemeleri hala tam olarak oturmuş değil. Bazı ülkelerde yasal düzenleme yok, bazılarında ise geliştiriliyor. Konu hem iç hukukta hem de küresel hukukta inceleniyor. Bu düzeyde rehber olarak kullanılabilecek küresel bir hukuk çerçevesi bulunmamaktadır.
Ülkemiz herhangi bir yasal düzenleme getirecek mi? Resmi Gazete’de 16 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan “Kripto Varlıkların Ödemelerde Kullanılamayacağına Dair Yönetmelik “in bugüne kadar alanı doğrudan düzenleyen tek metin olduğunu belirtmiştik. Bu yasal düzenleme 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren yürürlükteydi. Kripto paralara ilişkin başka bir yasal düzenleme var mı? Şu anda bu sorunun cevabı hayır. Merkez Bankası Başkanı konunun üzerinde titizlikle çalışıldığını açıkladı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde düzenleyici reform için kapsamlı bir çerçeve sunulacağını söyledi.
Kripto Para Madenciliği Yasal mı?
Bir sonraki soru, kripto para madenciliğinin yasal olup olmadığıdır. Sanal para madenciliği (kripto para madenciliği) nedir? Altın madenciliğine benzer. Bu, kripto para transferlerinin blok zincirine eklenmesi gerçeğiyle açıklanabilir. Blok zinciri işlem blokları ile güncellenir. İşlem bloklarını eklemek için yüksek hesaplama gücü gerektiren kriptografik bulmacaları çözmek gerekir. Burada tanımlandığı şekliyle kripto para madenciliğinin yasal olup olmadığına henüz karar verilmemiştir. Bu nedenle kanunsuz bir eylemin suç olamayacağını söyleyebiliriz. Çünkü Anayasa suç ve cezada yasallığı güvence altına almaktadır. Bu nedenle kripto madenciliği yasadışı değildir.
Hangi ülkeler kripto para birimini yasallaştırdı?
Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para yasal mı? Yasal durumlarını görmek için diğer ülkelere hızlıca bir göz atacağız.
Afganistan, Pakistan ve Bangladeş. Bu ülkeler kripto para piyasasını yasaklamıştır.
Hindistan, Ekvador Endonezya, Fas, Fas ve Zambiya. Kripto para birimini doğrudan yasaklamamış olsalar da kullanımını kısıtlamışlardır. Bu bağlamda, genellikle finans merkezlerinin veya bankalarının kripto para borsalarıyla ilişkilendirilmesine izin vermezler. İzin verirlerse de yakından takip edeceklerdir.
Japonya, Birleşik Krallık (Malta), Amerika Birleşik Devletleri, Kanada (Malta), Ukrayna Ukrayna, İsviçre, Slovenya ve Hong Kong. Bu ülkeler kripto para birimini yasallaştıran 111 ülke arasında yer alıyor. Bu ülkeleri iki faktör yönlendiriyor: kripto para yatırımlarından elde edilen gelirin vergilendirilmesi ve dolandırıcılık ve diğer BT suçlarına karşı alınan yasal önlemler.
Arjantin, Kenya, Ürdün, Kazakistan, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tanzanya. Diğer birçok ülke henüz bu konuda yasal bir duruş sergilememiştir. Bu ülkelerde kripto para konusunda herhangi bir kısıtlama ya da tanımlama bulunmuyor. Bu yönde çalışmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Yakın zamana kadar ülkemiz de aynı grubun bir parçasıydı.
Türkiye’de Kripto Para Yasal mı?
Bu soru ceza hukuku perspektifinden de incelenecektir. Kripto paralar; vergi kaçakçılığı, kara para aklama, dolandırıcılık suçu, terörün finansmanı vb. Birçok ülke, suç faaliyetlerinde kripto para kullanımıyla mücadele etmek için özel mevzuat kabul etmiştir. Bunlar arasında vergi kaçakçılığı, kara para aklama, dolandırıcılık ve terörün finansmanı yer almaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası alanda kripto para kullanımına ilişkin endişe ve tereddütler bulunmaktadır.
Ceza hukuku, kripto para piyasalarının düzenlenmesinin ulusal düzeylerle sınırlandırılmasına izin veriyor. Kripto para piyasasının merkezi bir otoritesi yoktur. Dünyanın her yerinden kullanıcılar kripto para birimi işlemleri yapabilmektedir. Suçluları önlemek ve tespit etmek için uluslararası hukuk ve işbirliği gereklidir.
Türk mevzuatı şu anda kripto para kullanımını yasaklamamaktadır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesine göre suç sayılmayan her fiil serbesttir. Kripto para yasaldır.
Kripto paralar Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal mı?
+ There are no comments
Add yours