SOSYAL MEDYA SUÇLARI

sosyal medya cezaları

Sosyal medya suçları son yıllarda önemli ölçüde arttı. Bu yazımızda sosyal ağ suçları ile ilgili en çok sorulan soruya cevap vermeye çalıştık. Yazımızda sosyal medya üzerinden işlenen bir suç olarak hakaret hakkında bilgi veriyoruz. En yaygın olanlardan biri.

Sosyal medyada küfür etmenin cezası nedir?

Hakaret suçu, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilir. Hakaret bir haksızlığa tepki olarak işlenmişse, ceza üçte bire kadar indirilebilir, hatta kaldırılabilir. Bu platformda sizden para almaya çalışan birine hakaret ederseniz, hakaret içeren mesajlar yazabilirsiniz. Hakaret ve diğer suçlar her iki tarafça da işlendiğinde cezalar indirilebiliyor hatta kaldırılabiliyor.

Dini paylaşımlarımın altında hakarete uğradılar. Dinime affedilmez küfürler ve hakaretler edildiğine şahit oldum. Ne diyebilirim ki?

Bir dine veya ait olduğunuz inanç tarafından kutsal sayılan bir varlığa hakaret etmek suç değildir. Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi bunu düzenlemektedir.

Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk veya din farklılığına dayanarak kin, düşmanlığa veya önyargıya tahrik eden kimse, devletin güvenliğine karşı açık bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkın bir kısmının dini değerlerini aşağılama fiili, kamu barışını bozacak nitelikte ise altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabilir.

Resmi bir şikayette bulunmak için mesajın saldırgan olduğunu ve küfür içerdiğini kanıtlamanız gerekir. Mesajın Instagram, Facebook veya Twitter’dan geldiğini kanıtlayabilirsiniz. Rahatsız edici metni içeren ekrandaki görüntüyü yazdırın ve kaydedin. Siber suçlar uzmanı savcılar vakaları soruşturacaktır.

Birisi özel fotoğraflarımı iznim olmadan Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde yayınladı. Birisi fotoğraflarımı Twitter, Instagram ve Facebook gibi sitelerde izinsiz olarak yayınladığında ne yapmalıyım?

Türk Ceza Kanunu’nun 135. ve 134. maddelerine göre, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek üç yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabilir. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun ses veya görüntülerin kayda alınması suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.

YouTube’da küfürlü ve hakaret içeren yorumlar yapan kişinin 18 yaşından küçük olduğunu öğrendim. Ne diyebilirim ki?

Çocuklar cezai ehliyetlerine göre üç yaş grubuna ayrılırlar.

  • On İki Yaşın Altındaki Çocukların Cezai Ehliyeti Yoktur: On iki yaşından küçük çocuklar cezai sorumluluktan yoksundur. Kusurlu olma ehliyetine sahip olmadıkları için ceza davası açamazlar.
  • Cezai Ehliyet: 12-15 Yaş Arası Çocuklar İçin. Eylemlerinin yasal sonuçlarını ve anlamını anlayamayan veya kendilerini yeterli bir şekilde kontrol etme yeteneği gelişmemiş olan çocukların cezai sorumluluğu yoktur.

Olgun ve davranışlarını kontrol edebilen veya yasanın sonuçlarını ve anlamını anlayabilen 12-15 yaş arası çocukların cezai sorumluluğu da buna dahildir. Eğer çocuk sonuçları anlayabilecek yaştaysa, bir yetişkin gibi cezalandırılmayacaktır. Cezai ehliyeti olan çocuklar için indirimli cezalar mevcuttur. TCK Madde 31/2 bu cezaların ayrıntılarını içerir.

  • 15-18 yaş arasındaki çocukların cezai ehliyetleri etkilenmez, ancak bazı cezalar yaşlarını yansıtacak şekilde indirilebilir. TCK bunları Madde 31.3’te ana hatlarıyla belirtmektedir.

Suçu işleyen kişinin yaşını bildiğiniz sürece haklarınızı savunma hakkına sahipsiniz.

Birine hakaret ettiysem, küfrettiysem, ancak kime hakaret ettiğimi belirtmediysem – bir suç işlemiş olur muyum?

Türk Ceza Kanunu 126. Maddesinde “Açıkça söylenmemiş veya ima edilmemiş olsa bile, durumun mağdurun şahsına yönelik olduğu anlaşılırsa hakaret haklı görülür.” demektedir Türk Ceza Kanunu “Açıkça söylenmemiş veya dolaylı olarak geçiştirilmiş olsa bile, mağdurun şahsına yönelik olduğu anlaşılabilecek bir durum varsa, hem isim hem de hakaret haklı sayılır.” demektedir.

Author'dan Daha Fazla:

+ There are no comments

Add yours